TOGAF og infrastrukturarkitektur

TOGAF står for The Open Group Architecture Framework. Det er en omfattende metode til at etablere (Enterprise) arkitekturer. TOGAF er en af ​​de få metoder, der ikke er udviklet af én virksomhed (som f.eks. IAF og DYA, der er skabt af henholdsvis Capgemini og Sogeti). Den åbne gruppe består af et konsortium af virksomheder og institutioner, der udvikler mange standarder, herunder TOGAF.

TOGAF beskriver tre typer af arkitekturer:

  • Forretningsarkitektur
  • Informationssystemarkitektur, som omfatter:
    Dataarkitektur og
    Applikationsarkitektur
  • Teknisk arkitektur

ADM er hjertet i TOGAF. Det er en metode til udvikling af arkitektur.

 

ADM figur

ADM-metoden beskriver de trin, der skal tages for at komme til en komplet virksomhedsarkitektur eller en ændring af en eksisterende arkitektur. Hvert trin i sig selv består af (et stort antal) mindre trin.

Alle trin kan udføres sekventielt; hvis det i fase H konkluderes, at en ændring af arkitektur er nødvendig, kan ADM genstartes fra fase A.

Det er også muligt kun at bruge en del af ADM’en (til en bestemt ændring eller et bestemt projekt) eller at udføre hele ADM’en, men ikke alle dele i en lige så finkornet detalje.

TOGAF er en åben ramme, hvoraf beskrivelsen kan findes på internettet. TOGAF udgives også som en bog (700+ sider!), som kan fås hos The Open Group. TOGAF har en licensstruktur; der skal betales et gebyr, hvis TOGAF anvendes i et kommercielt miljø. Se venligst webstedet for The Open Group for detaljer. For enkeltpersoner kan TOGAF bruges under en gratis licens.

TOGAF er en virksomhedsarkitekturramme, men den kan også være nyttig som reference i en infrastrukturarkitektur. Især fase D, E og F i ADM er relevante. Fase D (Teknologiarkitektur) handler om at beskrive den nuværende og ønskede arkitektur og at finde hullerne imellem dem. Fase E (Muligheder og løsninger) forklarer, hvordan man skaber løsninger ud fra den ønskede arkitektur. Og fase F (Migrationsplanlægning) beskriver, hvordan man bestemmer de projekter, der er nødvendige for at implementere en arkitektur.

TOGAF giver også eksempler på arkitekturprincipper, interessent- og kravstyring, gapanalyse, migrationsplanlægningsteknikker og meget mere, alt sammen relevante for infrastrukturarkitekter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *